L ‘IMPERI ROMÀ D’ORIENT O IMPERI BIZANTÍ

LA FRAGMENTACIÓ DEL MÓN ANTIC.

b5-5Amb l’enfonsament de l’Imperi Romà es va fragmentar la unitat cultural del Mediterrani.

A la zona occidental, l’Imperi Romà va desaparéixer com a conseqüència de les invasions bàrbares i hi van sorgir nombrosos regnes germànics.

L’Imperi Romà d’Orient (Bizantí) es va mantenir durant gairebé mil anys més.

CLICA I REPASA UNA MICA AMB AQUEST TRIVIAL 

Els regnes germànics

Després de la caiguda de l’Imperi Romà d’Occident, diversos pobles bàrbars van ocupar l’espai de l’Imperi i van formar regnes independents. Quan van ocupar les terres de l’Imperi Romà, els pobles germànics no van imposar la seua forma de vida a les poblacions conquistades. El llatí va continuar essent la llengua oficial i de mica en mica van anar assimilant les lleis romanes més complexes. També el cristianisme va acabar imposant-se com a religió oficial.

 • OSTROGOTS 
  • 220px-Ostrogothic_KingdomEls ostrogots són un dels pobles germànics. Els ostrogots van ser un poble germànic procedent de la divisió que van patir els gots arran de les invasions dels huns, cap al 370. El seu nom significa “gots de l’est”, en oposició als de l’oest, elsvisigots. Van establir el seu regne al voltant del Mar Negre.A les primeres èpoques, van ser vassalls dels huns, fins a la mort del seu líder Àtila. Llavors van entrar en diversos pactes amb l’imperi Romà. De fet, el seu gran rei, Teodoric, era també cònsol de Roma. Els ostrogots van envair part d’Itàlia i laGàl·lia, però van ser derrotats per les tropes bizantines.
 • VISIGOTS 
  • histo_visigotsAlaricIIEls visigots eren el poble més romanitzat d’entre els pobles germànics (malnomenats bàrbars) que s’havien fet un espai en el si de l’Imperi Romà. Entre el 376, quan van creuar la frontera del Danubi, i el 507, quan, després de la seva derrota a mans dels francs de Clodoveu a la Batalla de Vouillé, van haver de renunciar als seus establiments en el sud de la Gàl·lia per instal·lar-se definitivament a la Península Ibèrica, a Hispània, havien passat més d’un segle de peregrinatge per les terres de l’Imperi, familiaritzant-se amb les seves estructures. En conseqüència, els visigots havien adquirit un vernís de romanització, convertint-se fins i tot al cristianisme
 • FRANCS
  • 450px-Franks_expansionEls francs eren un dels pobles germànics de la part occidental d’Europa. Després de diverses aliances amb l’imperi Romà, van establir-se en l’actual França i en una regió d’Alemanya, essent el germen d’aquests dos països. El poble franc es va estendre en diversos regnes medievals des del sud dels Pirineus.
 • ALAMANS
  • Els alamans, van ser una unió de tribus germàniques establertes a la part sud mitjana i inferior del riu Elba

 alamans

 • ANGLOSAXONS
  • Els anglosaxons foren les tribus germàniques que envaïren el sud i l’est de Gran Bretanya al començament del segle V de la nostra era

regnes-germanics

La ruralització d’Occident

La desaparició de l’Imperi Romà va crear un clima d’inseguretat a Occident. La inseguretat en les comunicacions va ser la causa de la desaparició de l’activitat comercial; la població va abandonar les ciutats i va buscar refugi a les grans explotacions agràries. Aquest empobriment general va paralitzar les obres públiques. La producció de cultura, la lectura i l’escriptura van quedar reduïdes a grups de clergues i monjos.

L’Imperi Bizantí (476-1453)

Quan l’Imperi Romà d’Occident va deixar d’existir (476), l’herència romana va perviure a l’Orient amb l’Imperi Bizantí.

 David_-_BelisariusEl Renovatio Imperii

Al segle VI, l’emperador Justinià es va proposar de restaurar el vell Imperi Romà. Va començar un seguit de campanyes militars que van arribar fins al sud d’Hispània

Va fer una recopilació de lleis romanes (Codi de Justinià) i va embellir Constantinoble (basílica de Santa Sofia).

 

Qui va ser BELISARIO?

 

El regne bizantí va gaudir d’una etapa de prosperitat econòmica, gràcies a una agricultura florent i a la vitalitat del comerç.

image004

Un Imperi cristià i oriental

Entre els segles VII i IX, Bizanci va perdre una bona part de les conquistes de Justinià i es va replegar sobre la seua zona oriental, on el grec es va mantenir com a llengua oficial.

The_Fall_of_Constantinople,Després de segles de tensions religioses, la situació va desembocar en la separació de l’església romana i la bizantina ortodoxa (Cisma d’Orient, 1054).

A partir del segle XI, l’Imperi va començar a descompondre’s com a resultat dels atacs constants dels exèrcits turcs.

La capital, Constantinoble, va caure l’any 1453 (Instambul) i l’Imperi Bizantí va desaparéixer.

Anuncios

Un comentario en “L ‘IMPERI ROMÀ D’ORIENT O IMPERI BIZANTÍ

 1. mol chulo. acabo d’entrar i me interesat per aquest apartat. dema toca fer treball de roma. no9saltres ,(noms que he dit anteriorment en un altre apartat) te lentregarem el dissabtre

  gracies i enorabona per aquesta super guai pagina web
  🙂
  🙂
  🙂

  Me gusta

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s